Tutkijat ovat löytäneet ihmisten tekemää varhaista taidetta

Vuosituhansia sitten joku kaiversi kuvion liuskekiven palaseen ja teki kiven kulmaan pienen reiän. Syntyi koru, jonka tutkijat tulisivat löytämään tuhansien vuosien päästä Star Carrin kaivauksilta Yorkshiresta. Riipus on kolmisen senttimetriä kanttiinsa ja hauras, sillä se on erittäin ohut.

Koru on varhaisin Britanniasta löydetty mesoliittisen kauden taideteos. Korun löysivät ja sen kuvioita ovat selvittäneet tutkijat Yorkin, Manchesterin ja Chesterin yliopistoista.

Kuviot voivat tutkijoiden mukaan esittää, joko puuta tai lehteä. Piirros voi esittää karttaa, mutta voi myös olla, että kivikauden ihminen merkitsi kivenpalaseen muistiin jonkin tärkeän luvun. Vastaavat merkinnät mesoliittisen kivikauden riipuksissa ovat harvinaisia. Samankaltaisia liuskekivisiä riipuksia ei ole löydetty muualta Euroopasta, mutta Eteläisestä Skandinaviasta on löytynyt samantapaisia meripihkaisia esineitä.

Star Carrin kaivaukset sijaitsevat paikalla, jossa oli muinoin järvi. Koru löytyi muinaisten rantamien kerrostumista. Sitä pidettiin aluksi vain kivenä, koska riipuksen reikä oli maa-aineksen tukkima eikä kaiverruksia erottunut. Riipusta tutkittiin useilla kuvantamismenetelmillä kuten elektronimikroskoopilla ja kolmiulotteisella luotauksella. Kaivauksilta on aikaisemmin löytynyt liuskekivisiä helmiä, eläinten hampaita ja meripihkan palanen, jossa oli reikä. ”Voimme vain spekuloida, kenen se oli, miten he sitä kantoivat ja mitä kuviot heille oikeasti merkitsivät”, professori Nicky Milner toteaa EurekAlert-uutispalvelun tutkimustiedotteessa.