Michelangelon nivelrikko

Renessanssin aikainen nero Michelangelo Buonarroti teki töitä veistostensa parissa loppuun asti: hän vasaroi vielä kuusi päivää ennen kuolemaansa.

Michelangelo (1475-1564) oli lähes 89-vuotias kuollessaan. Taiteilija oli kuitenkin kipeä mies ahkeruudestaan huolimatta. Häntä uskotaan vaivanneen niin kihti, lyijymyrkytys kuin masennus. Italialaistutkijat ovat kuitenkin nyt päätyneet siihen, että kihti voidaan jättää pois listasta. Uudenlainen diagnoosi perustuu kolmeen muotokuvaan, jotka Michelangelosta on tehty 60-65 vuotiaana.

Niissä nähdään taiteilijan vasemmassa kädessä muutoksia, joita aiemmissa muotokuvissa ei ole. ”Kirjallisuudesta tiedetään, että Michelangelon niveliä piinasi jokin. Aiemmin on oletettu, että sairaus oli kihti, mutta analyysimme on osoittanut, että näin ei ollut”, David Lazzeri Firenzen yliopistosta tuumaa tutkimustiedotteessa.

Kihdille tyypillistä tulehdusreaktiosta kielivää punoitusta ei nimittäin ilmene Michelangelon kädessä eikä ihossa näy uraattikiteiden aikaansaamia paukamia. Niitä syntyisi kihtipotilaille virtsahapon kiteytymisestä. Luultavin selitys käden epämuodostumille on Lazzerin ja kollegoiden mukaan nivelrikko. Jatkuva työnteko on saattanut vauhdittaa sen kehittymistä, mutta toisaalta tiivis työnteko todennäköisesti myös auttoi pitämään käden käyttökuntoisena mestarin viimeisiin päiviin saakka, tutkijat päättelevät.

Tutkimuksen julkaisi Journal of the Society of Medicine.