Maalaukset ovat muuttuneet aikojen saatossa

Katsoessamme van Goghin, Vermeerin tai Rembrandtin teoksia, emme voi olla enää täysin varmoja siitä, että maalaus on sama kuin minkä sen tekijä teki ja näki. Yhä kehittyneemmät luonnontieteelliset menetelmät ovat paljastanet värien muutoksia vanhoissa teoksissa, jotka voivat dramaattisesti vääristää alkuperäistä teosta.

Viimeisten vuosikymmenten aikana olemme heränneet siihen, että useat taideteokset ovat kemiallisesti hyvin dynaamisia ja ne ovat muuttuneet paljon, kertoi Delftin teknillisen yliopiston tutkija Joris Dik Yhdysvaltain tiedeviikolla Chicagossa.

Dik on jäljittänyt kollegoidensa kanssa, miten aika on syönyt Rembrandtin ja van Goghin maalauksia. Esimerkkinä hän näytti van Goghin Pariisin ajalta kukkamaalausta, jonka ongelma on kadmiuminkeltainen. Väriaine on kemiallisesti kadmiumsulfidia, joka hapettuu ja hajoaa ajan oloon. Lopputuloksena on rusehtavat ja kuorimaiset läiskät, korja korjaavat alkuperäisen teoksen kirkkaan keltaisen väripinnan.

Tutkijoiden kartoitettua maalauksesta kaiken kadmiumin he tekivät teoksesta virtuaalisen rekonstruktion. Alkuperäiseen väriasuunsa palautettuna maaulauksen keltaiset kirkastuivat, jolloin kuvan kolmiulotteisuus myös vahvistui silminnähden. Tätä tapahtuu kaikilla aikakauden taitelijoilla, jotka ovat maalauksia tehdessään käyttäneet kadmiuminkeltaista, Dik kertoi.