Luovuus ja hulluus – Onko niiden välillä yhteys?

(Monet luovat ihmiset kärsivät henkisesti)

Psykologeja on jo pitkään kiehtonut mielenterveyden ja luovuuden välinen yhteys. Ei ole mikään salaisuus, että jotkut kaikkien aikojen tunnetuimmista ja arvostetuimmista taiteilijoista kärsivät harhoista ja hallusinaatioista. Tänä päivänäkin näemmä paljon taitelijoita, artisteja ja esiintyjiä, joilla on mielenterveysongelmia.

Luovuuden ja mielenterveysongelmien välinen yhteys on ollut olemassa jo pitkään. Vuonna 1888 Vincent Van Gogh katkaisi kuuluisasti korvansa riideltyään ystävänsä Paul Gauguinin kanssa. Hän tappoi itsensä vain kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1890.

“En osaa kuvailla tarkalleen mikä minua vaivaa”, hän kirjoitti kirjeessä veljelleen pari vuotta ennen kuolemaansa. “Silloin tällöin, ilman mitään ilmeistä syytä saan ahdistuskohtauksia ja koen tyhjyyden ja väsymyksen tunnetta … Toisinaan koen pahaa melankoliaa ja kauhistuttavaa katumusta.”

Edvard Munchilla, joka maalasi yhden 1800-luvun ikonisimmista ja tunnetuimmista mestariteoksista, oli myös omat demoninsa. Maalattuaan “Huuto” -maalauksen hän kertoi, että hän näki näyn, jossa “taivas muuttui verenpunaiseksi” ja päätti tehdä visiostaan maalauksen.

Kärsivä artisti

“Meillä on kokonainen joukko kidutettuja taiteilijoita”, psykologi Perpetua Neo kertoi puhuessaan yhteydestä mielenterveysongelmien ja luovuuden välillä. “Monet heistä saavat inspiraatiota taiteen tuottamiseen omasta kärsimyksestään.”

Se liittyy ajatukseen ” kärsivästä taiteilijasta”, jossa ihmiset uhraavat hyvinvointinsa keskittyäkseen taiteeseensa – eläen pienemmillä menoilla työskennelläkseen taideprojektien parissa. Luomansa kärsivän taiteilijaidentiteetin takia he saattavat uskoa heidän luovuutensa olevan terapiamuoto, jolla luodaan fantastinen sellainen maailma todelliselle, jossa elämme.

Mutta jos tuo hoito lakkaa toimimasta, mitä sitten tapahtuu? Siksikö Virginia Woolf ui keskelle jokea ja hukutti itsensä? Senkö takia Sylvia Plath laittoi päänsä uuniin hänen lapsiensa nukkuessa viereisessä huoneessa?

Oli syy artistien kärsimykselle sitten mikä tahansa, voimme olla kiitollisia siitä, että pääsemme nauttimaan heidän teoksistaan. Eikä nykyisin taide kuulu ainoastaan rikkaille – voit tilata artiks julisteet edullisesti netistä koristellaksesi kotisi.